公眾討論區
  公眾專科討論
  問問醫生

帳號
密碼

忘記密碼
還未成為會員?按此登記

義務醫療顧問

MyDRDR首頁
  facebook

公眾討論區   問問醫生 > 皮膚專科 (Dermatology)
討論區:

皮膚專科 (Dermatology)

題目:

醫生 琴日睇完洗頭有d問題

英漢字典     在Facebook上分享

MyDRDR 宗旨:細心、認真、有耐性、有醫德

問問醫生討論區守則 :
1.    醫生的建議僅應作為一般健康教育及參巧用途,並不能代替正式的醫生與病人面對面會診。
2.    所有問題不局限於僅由醫生作答,會員若有相關知識或經驗亦鼓勵與衆分享。
3.    致醫生的問題時有資料不足以致難以作答。若許可請盡量補充資料如年齡、性別、病歷簡介、服食藥物資料等。
4.    會員貼出的同一條問題,醫生在大部分情況下只回答一次,好讓醫生能照顧更多其他會員需要。追問的問題,不保證回答。
5.    絕大部份醫生的正式訓練語文為英文,故許多時醫生的回應有機會以英文作答,不便之處請見諒。

特別鳴謝:感謝各醫生抽出寶貴的私人時間義務參與解答醫療問題工作,令各會員及病人蒙益,不勝感激。

1) 已申請「醫療咭」會員,可參與我們的

2) 歡迎加入我們,大家一起學習追求健康!

回應總數 158
發表人 回應給 討論內容
apple

醫生 琴日睇完洗頭有d問題

我係琴日4點9睇你果個呀

請問焗完頭之後先過水再用你開比我果隻洗頭水定係直接用?

用完之後仲洗唔洗過多次水呢? thx

本網站內所提供的資訊僅應作為一般教育及參巧用途,並不能替代正式的醫生與病人間面對面會診,如有任何醫療問題或事故而引起的一切法律訴訟,本網站一概不負責,亦無須負上任何法律責任。如果你有任何醫療問題,應向自己的醫生面對面查詢,而不應單倚賴本網站提供的資料。

陳耀海

apple

焗完頭之後, 直接用洗頭水洗頭, 最後才過水

洗完頭之後, 印乾頭皮, 再塗藥膏

還要緊記準時服藥和覆診

apple

陳耀海

1.  咁請問醫生焗頭果陣5知係咪我帶得5好 半個鐘我都feel唔到出哂頭油or之類

我覺得冇咩感覺 請問正唔正常呢??

2.   同埋雖然個個病人體質唔同 但e種病大約幾耐好呢?係唔係好難先會好返?

3. 同埋直接用洗頭水應5應該先倒落手到再查上頭??感覺會比頭髮索哂 應該點好呢?

陳耀海

apple

"焗頭"半小時已很足夠, 沒有不適當然更好, 請繼續使用藥物, 並給予耐性, 閣下的頭部皮膚問題可能需要數個星期的治療才會有改善, 不能心急

apple

陳耀海

多謝醫生

但係藥用洗頭水應5應該先倒落手到再查上頭??感覺會比頭髮索哂 應該點好呢?

陳耀海

apple

但係藥用洗頭水應5應該先倒落手到再查上頭?? --> 對的

再用兩邊三根手指的手指頭作圓形按摸動作5-10分鐘, 不可以用指甲搔抓頭皮

然後用冷或涼的水作沖洗

apple

陳耀海

醫生請問前額D蕉特登厚既地方能再長出頭髮嗎?

會唔會因為咁厚既蕉而整死左d毛(郎)?

同埋想問 除左晚上用藥用洗頭水洗完再過水之後

仲需唔需要其他時間洗多一次頭??

我感覺好似好油個頭   會否因為我查得太多??

查完之後頭皮仲見到有薄薄白色既藥  我是否過量?

陳耀海

apple

前額D蕉特登厚既地方能再長出頭髮嗎? --> 機會很大

會唔會因為咁厚既蕉而整死左d毛囊? --> 這是很罕見的

仲需唔需要其他時間洗多一次頭?? --> 不需要

我感覺好似好油個頭   會否因為我查得太多?? --> 藥膏只要薄薄一層就夠

查完之後頭皮仲見到有薄薄白色既藥  我是否過量?--> 不需要太擔心

apple

醫生 上次開的藥差唔多食完了 但我覺得冇咩好轉呀...

兩星期是否不會有太大改變?

而且頭髮都一直咁甩 特別係前額 甩到我已經寧願剃光左了

1.請問剃光頭對個病有冇幫助?

2.同埋前額用完藥既位置d色都變淺左 請問正唔正常??

3.呢個病算唔算係脂溢性皮炎引起呢?聽講冇得斷尾 是不是呢?

希望醫生可以解答一下

(我過兩日先可以預約)

apple

陳耀海

唔記得整回應人

陳耀海

apple

1. 剃光頭對此病的病情進展沒有幫助

2. 從相片上看來, 已經有一定程度改善, 請繼續用藥和準時覆診

3. 閣下所患的是石棉狀糠疹pityriasis amiantacea, 治療需要一段時間, 不能心急

apple

陳耀海

哦..唔該醫生  

我想問可唔可以繼續用藥 但飲中藥調理身體 會有問題嗎?

陳耀海

apple

當然要繼續治療, 請準時覆診

另外, 本人不建議中藥和西藥混合服用, 以免產生不必要的藥物相亙影響

apple

陳耀海

醫生 咁我e種病算唔算係(喇呢) ??

我剛睇到醫生其他既留言 話係今時今日已經好低機會有e種病

係唔係好少見呢?

若果屋企冇貓狗 會唔會因為我以前經常用髮泥gel頭而引起?

同埋將真菌殺清是否會斷尾 日後只要注意清潔就不會翻發?

咁又應該注意d咩令佢唔好咁易翻發呢?

多謝醫生

陳耀海

apple

閣下已經確診為頭部真菌感染, 以至併發症石棉糠疹, 請繼續使用藥物

要感少復發機會, 最重要是做好個人衛生

apple

陳耀海

哇醫生咁夜仲未訓=]

apple

陳耀海

醫生請問 牛奶 芝麻 海鮮呢d食唔食得? 會唔會影響病情>?

同埋想問多次  是否將真菌殺清就會斷尾呢?

一般頭癬既醫治時間又幾耐呢?

唔該醫生

陳耀海

陳耀海

醫生請問 牛奶 芝麻 海鮮呢d食唔食得? 會唔會影響病情>? --> 無影響, 請照常進食

同埋想問多次  是否將真菌殺清就會斷尾呢? --> 對

一般頭癬既醫治時間又幾耐呢? --> 視乎嚴重程度而定, 一般數個星期

陳耀海

apple

醫生請問 牛奶 芝麻 海鮮呢d食唔食得? 會唔會影響病情>? --> 無影響, 請照常進食

同埋想問多次  是否將真菌殺清就會斷尾呢? --> 對

一般頭癬既醫治時間又幾耐呢? --> 視乎嚴重程度而定, 一般數個星期

apple

陳耀海

醫生 前額d蕉開始反起 脫落果陣會唔會再次連埋大片頭髮一齊脫落嫁?!?

2個額角d蕉就仍然痴得好貼肉

陳耀海

apple

不要用粗暴的方法把結痂去除, 如果要脫落的話, 它們自己會自行脫落的, 不用你的"幫忙"

即使在結痂脫落的時候有頭髮一起脫落也不用擔心, 因為頭髮會再次長出, 所以根本不用擔心

請給予耐性和準時覆診

apple

陳耀海

醫生 家姐就拎左我d藥去配左一星期

諗住等d藥膏用埋 所以食埋先再覆

陳耀海

apple

OK, 但請之後準時覆診

apple

陳耀海

醫生呀 依家d蕉呢個狀態仲要幾耐到先會自然脫落呢?

脫落左會唔會再生過?因為以前係不停甩 甩完又生

同埋點樣介界已經好返同斷左尾呢?要做多次種菌實驗?

陳耀海

apple

不用心急, 這些厚痂最後一定會全部脫落, 頭部皮膚亦會回覆正常

閣下的情況是頭皮癬以及繼發性石棉狀糠疹, 的而且確需要較長治療時間

apple

陳耀海

醫生 最近舌頭好黃 而且冇咩胃口 會唔會係食藥太多既影響?

我在pm8:00 食藥的   如果搵幾日既下午時間飲中藥調理下 會唔會有衝突唔係太好??

藥膏快用完 下星期來覆診

陳耀海

apple

請多喝開水和多作休息

本人並不建議同時服用西藥和中藥, 以免引起不良藥物相亙作用

請準時覆診

apple

陳耀海

醫生 對個病有小小問題

頭癬係咪好快就可以根治如果冇其他伴發症?

等前埋d蕉都甩埋係咪之係斷尾呢?

會唔會再復發?

西醫角度洗唔洗介口?鴨&牛 ed

陳耀海

apple

頭癬當然可以根治, 不用擔心

如果個人衛生不好, 又或者有飼養動物而動物受到真菌感染, 是有機會再次受到感染的

不用戒口

apple

陳耀海

咁我唔洗再食藥係咪之係已經斷尾呢?.?

陳耀海

apple

口服抗真菌藥的療程已完成, 現在只用外塗藥物和藥性洗頭水便可

apple

陳耀海

醫生 依家前額d蕉都甩左一半半 但前額d頭肉全部都係好白 爛爛地咁既白肉

請問正唔正常??

同埋點知癬菌已經死哂呢??係咪死哂了已經?

陳耀海

apple

請繼續外塗性治療, 直至頭部皮膚完全正常為止

完全不用擔心

apple

陳耀海

醫生  呢幾日後面髮尾既位置有d痕而且紅紅地

究竟咩事..??緊唔緊要?

陳耀海

apple

不要搔抓, 可以塗用之前處方給閣下的藥膏到有紅和痕的地方, 病灶一消除就立即停止塗用

apple

陳耀海

明白..

病灶一消除就立即停止塗用 是防止重複感染嗎?

陳耀海

apple

因為病灶一消失, 外塗藥物便已經完成自己的使命, 並不需要繼續使用

mimi2611

apple

可否提供陳醫生診所電話給我嗎,我都想去看他,希望他可以幫到我.

如果可以,請寫電郵比我. " khngchan@gmail.com " 謝~

最後希望你可以早日醫好. 謝~

apple

mimi2611

大家咁話=]

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

mimi2611

Dear mimi2611,

請 check email

祝身體健康\"\"
Kenny Lo 管理員上
會員健康熱線:5105 0168
======================================================

\"\"   [ 我們需要你,請支持加入 Fan 啦 !! ]

\"\"

apple

陳耀海

醫生 最近d蕉都差唔多甩哂 甩淨少少 前額甩完一大片 但仲有小小係到

1.我想問係咪個病其實已經好返嫁啦?等佢甩埋就ok?

2.雖然頭頂d位睇落冇事 但摸落d毛囊到都會有d唔舒服or小小痛   究竟咩問題呢?

3.e種病好返之後有咩要注意?會唔會未斷尾而復發嫁?

陳耀海

apple

不需要擔心, 閣下已經接受了很完整的治療

如果閣下仍然覺得有任何不適, 可以到皮膚專科醫生處作出檢查, 這樣可以令閣下更為安心

apple

陳耀海

醫生 我洗完頭見到頭頂仲有痛既地方

原來仲有好似之前咁 一個個紅色既印

但頭髮又長左 個印唔係好明顯

d印仲發紅代表咩呢????

係咪未好

apple

陳耀海

唉醫生我好擔心  上一次我又係咁差唔多好返既時候

但仲有d印痛痛地 我就冇理佢

之後過左一排就復發  果d位就開始出d黃色既蕉 之後就好嚴重

我好驚遲d又會再係咁

依家可以點???

陳耀海

apple

絶對不用擔心, 有什麼問題的話, 到皮膚專科醫生處求診便是了

陳耀海

apple

皮膚發炎痊癒後有粉紅至啡色的色素印/色素沉積絶對是正常的, 這種情況會隨時間而減退, 不用擔心

apple

陳耀海

但係仲有d痛-0-

我過多排用埋d藥膏再黎覆診吧

fungfungk

陳耀海

醫生你好
我都想知收費大約幾錢左右牙
lonely_fpk@hotmail.com
本人係想醫甩頭髮既問題既
同埋想問醫生你會點check嫁?之前睇過一個皮膚科e生
係咁易用支棒撩左我個頭5秒都冇話我冇問題好正常 仲係咁同我講d廢話
同埋講唔夠3分鐘就叫我走 真係好衰 佢亂咁寫張野叫我自己去藥房買支洗頭水就算
但我明明1日甩超過100條頭髮  最高試過1日300條添
佢就話我冇事囉(雖然我自己照鏡都好正常咁) 但佢係醫生應該睇得出

我個頭就有ok多既白色野係個頭上面 用手指撩下就有d粉狀or塊狀白色既野
睇過中醫佢可以張我由甩200去到120左右 但之後就冇進展 佢話我係脂溢性皮炎
所以我諗住有冇其他方法幫下我 希望搵你可以幫助我
 唔該

apple

陳耀海

醫生 點解得返果一達仔都咁耐唔好既?

上次睇完之後一直有準時用藥 但係都冇甩到 仲係咁

點解得返果小小好極好唔到既??

同埋食飲食方面有冇咩要注意or可以食d咩對個病好d?

陳耀海

apple

如果閣下的藥物已經用完, 請回來覆診看看確切的情況, 才可以作確切的治療建議

apple

陳耀海

醫生頭頂果d未好哂

洗唔洗用焗頭果隻??

仲洗5洗口服藥呢?

apple

陳耀海

仲有1張

陳耀海

apple

焗頭果隻唔使用住

藥性洗頭水就要繼續

如果情況持續, 請到醫生處覆診一下

apple

陳耀海

醫生 請問藥用洗頭水茶完之後洗唔洗等一陣先沖水呢??

陳耀海

apple

一般建議按摸10分鐘左右才沖水

apple

陳耀海

醫生頭上既印點先可以消去嫁??e個病既印會否永久的?

就算好返果d位都未退得哂

陳耀海

apple

一般這類發炎後色素沉積會在數個月至半年後自行退去

然而的而且確有外塗藥物可以加速退印, 如有需要請到醫生處覆診

apple

陳耀海

藥仲有 .. 未用完

一直有依時用

陳耀海

apple

Good!

apple

陳耀海

醫生 其實消印係藥膏定係洗頭水有效呢??

等我果隻茶耐d咁多

陳耀海

apple

兩者都有幫助

apple

陳耀海

醫生 呢幾日頭後面有d痛 同埋有d黃色既粒粒 甩出黎好似蕉咁

咩事呢 唔會想返發掛?!

陳耀海

apple

請上載一幅相片(緊記開啟相機微距拍攝功能)

apple

陳耀海

第2張蒙d 但係就影到果個位置 又紅又黃咁

而且後面好痛

點解會咁呢?仲洗唔洗焗果d位置?

唉 一直有用藥嫁喎 點解成日時好時壞

陳耀海

apple

這些是頭瘡呢, 和你之前的頭部皮膚問題(石棉狀糠疹)是兩種不同的皮膚病

請回到醫生處覆診, 以便跟進和提供相應治療

apple

陳耀海

又有頭倉?  唉點解會咁既呢? 係咩野原因引起嫁?

頭倉比起之前既病 要幾耐先康服呢

陳耀海

apple

頭瘡是毛囊性問題, 以前患有石棉狀糠疹並不代表閣下不會患頭瘡

情況跟"有濕疹的病人也可以長暗瘡", "有血壓高的病人也可以有糖尿病"一樣

至於要多久才康復就要視乎頭瘡成因, 數量和深淺程度而言, 難以一概而論

apple

陳耀海

咁之前留低既印其實消唔消到?

好似e張圖右上角果2個圈

頭倉可唔可以斷尾嫁?

我岩岩叫屋企人幫我睇 佢地又話見唔到有倉喎

淨係紅同埋甩皮

咁樣真係睇到窮喎 上個星期先睇完 又睇唔到異樣

有冇方法真係醫得好之前既問題?

陳耀海

apple

色素印一定能夠消退, 根本不用擔心

另外, 上星期閣下求診時, 頭部後面皮膚的而且確是完全正常的, 當時只有前額上方少許剩餘石棉狀糠疹病灶

apple

陳耀海

醫生..最近又開始出返d好厚既頭皮

未洗果陣就貼住哂d頭肉好難睇到

一洗就好似之前咁 痴住哂d頭髮同頭肉

點算???係咪d癬菌未死清而引起嫁?

陳耀海

apple

請早日到醫生處覆診, 以便醫生根據閣下的情況作出治療

apple

陳耀海

咁大約係咩問題令到咁呢??

洗唔洗再做多次種菌確認下??

陳耀海

apple

醫生在檢查後, 自會作出相關有需要的化驗, 以便幫助決定治療的方向

apple

陳耀海

醫生 個頭仲係有甩皮同係咁爆頭皮(某d位置)

依加仲有少少黃色果d蕉

我可以自行配返上次果隻抗菌藥食一排嗎?

可否比藥名我呢?

thx u

陳耀海

apple

請勿自行配藥服用, 所有藥物都應該在醫生的處方, 指示和監察下使用才是安全的

apple

陳耀海

洗唔洗淋濕左個頭先落洗頭水?

陳耀海

apple

先用水把頭弄濕, 再用藥性洗頭水按摩頭部皮膚

apple

陳耀海

原來要先整濕 我之前一直都冇

是否因為這樣做錯?影響效果?

陳耀海

apple

不用擔心, 請繼續使用藥物便可

apple

陳耀海

醫生 依家2枝當洗頭水咁輪流用

平時都冇咩問題

但係一出汗個頭就好痕 好辛苦

究竟係咩問題?有冇方法解決...

好唔舒服喎

陳耀海

apple

想請問頭部皮膚有沒有什麼異常?

apple

陳耀海

睇唔到頭髮太長

不過應該冇 淨係出汗時好痕

陳耀海

apple

如果頭部皮膚正常, 不用擔心, 儘量避免過度陽光照射和減少劇烈運動, 儘量留在涼快或有空調的地方

然而如果閣下不能控制而開始搔抓頭皮, 請立即向皮膚專科醫生求診

apple

陳耀海

醫生 前額d頭皮又開始痛(拉動髮根既時候)

而且甩頭髮亦比其他地方多好多

點算?點樣可以針對前面頭髮既問題呀?

陳耀海

apple

如果情況持續,請及早到醫生處覆診, 不要經常用手去"拉動"頭髮

apple

陳耀海

醫生 之前因為某d原因 好耐冇洗頭

過左好多日 依家先洗返

繼續用果2隻洗頭水

但係甩頭髮好嚴重 洗一次頭差唔多甩70條 (我已經剪短左個頭)

請問咁既情況點算?

繼續用果2枝洗頭水同藥膏對甩頭髮有冇幫助?

可以點做呢?

陳耀海

apple

請注意, 每天洗頭是基本的個人衛生

如果在使用藥性洗頭水後情況仍然沒有改善, 就要及早到醫生處覆診

apple

陳耀海

醫生 今日剪光哂個頭

好多頭皮 甩哂皮咁 但係就冇之前咁好厚既頭皮

不過又有好多手指模咁既印 同甩皮甩得好勁 同埋會痕

請問咁既情況係咪d癬菌復發呀??

醫生可唔可以比小小意見先?

唉癬菌係咪唔可以醫斷尾嫁?好辛苦

陳耀海

apple

難以單憑閣下文字描述下判斷和作出任何治療建議, 請見諒

請勿自行購買坊間成藥胡亂塗用, 以免弄巧反拙和耽誤病情

如果閣下皮膚問題持續, 請向皮膚專科醫生求診

apple

陳耀海

ps: d藥我仲有好多呀..

陳耀海

apple

請繼續使用藥物1至2個星期, 如果情況持續, 則請提早覆診

apple

陳耀海

醫生 每次剪光頭之後情況先好d

但係頭皮仲係好似d蛇皮岩岩甩完咁

而且一長返少少個頭就會有時痕or痛

係咪永遠都醫唔好嫁呢個病?

陳耀海

apple

如果閣下頭部皮膚問題持續,  而手上藥物已經用完的話, 請緊記準時覆診

apple

陳耀海

仲有藥 但係點解有d人咁易醫好

總唔想長期都要剪光頭先冇事

陳耀海

apple

每個人的皮膚問題都不一樣, 不可能一概而論

apple

陳耀海

醫生 如果個頭生左好多好似暗倉 紅紅地既粒粒

有可能是那幾種病?

似暗倉咁 而且好痛的

舊既藥膏同藥水 有冇效呢?

陳耀海

apple

頭瘡在夏天是很常見的, 如果情況輕微, 之前處方的藥物應該會有所幫助

然而, 如果情況較為嚴重, 就請及早覆診, 因為有機會需要口服藥物加以治理

apple

陳耀海

醫生 依家間中頭皮仲有d問題

感覺好似係d頭髮倒生 吉到頭肉痛既感覺

請問係咪頭蒼呢?

我一直都仲有用藥用洗頭水

仲有咩方法可以好d>?

陳耀海

apple

如果閣下皮膚問題持續, 請到皮膚專科醫生覆診一下

apple

陳耀海

醫生 個頭一直都仲係好痕 最近睇左中醫

之後就谷左個頭d野出黎

1.請問醫生呢d係唔係頭倉??

2.會唔會頭倉+癬菌 2樣都有既可能性呢?

3.頭倉可以醫斷尾嗎?

4.如果有癬菌係咪要再食果d藥丸呢?我一直都有配紅色果隻洗頭水用

5.而頭頂就紅紅地 好多頭皮痴住個頭 痴到好實果隻

會唔會係之前既木棉康診?

頭前面d蕉就黑黑地色 後面就紅紅地色,請問邊種色既病狀會似係癬呢/

apple

陳耀海

仲有3張

陳耀海

apple

閣下之前所患的是石棉狀糠疹pityriasis amiantacea, 如果出現液体滲出或者結焦的情況, 有機會是皮膚受到長期搔抓而破損或者繼發性細菌感染所引起

請及早回到皮膚專科醫生處覆診, 醫生會在頭部皮膚拿取滲液樣本作細菌以及真菌培殖檢查, 以便對症下藥

apple

陳耀海

咁今次係石棉狀糠疹定係頭倉呢?

定係癬呢?

陳耀海

apple

三種情況都有可能, 亦可以是混合個案

apple

陳耀海

能夠一次過醫治嗎?

以上3個病 係咪都可以斷尾根治的呢?

陳耀海

apple

能夠治好, 但也有機會復發

apple

陳耀海

一般要注意d咩先唔會好似上次咁

一睇完就又復發?

同埋抗菌藥 如果有時冇跟時間食 會唔會有好大影響呢?

陳耀海

apple

1. 要注意個人衛生和每天洗頭

2. 所有藥物都應根據醫生的處方, 指示使用, 才可以達至最佳療效

apple

陳耀海

想問問醫生 點解服用抗菌藥都唔可以斷尾

唔可以殺清真菌嗎?

陳耀海

apple

該等藥物可以殺清真菌, 然而也是有機會復發的

ling b`

apple

APPLE.........你1次睇左幾錢丫  e-mail:::::siubee520@livemail.tw

我都有頭皮既問題..........搞左好耐了.................

apple

KAYING

700-1500左右

apple

陳耀海

除左注意清潔, 唔介口會唔會容易復發?

口服既抗菌藥,係咪一定要每日同一時間食

如果唔係就冇效?

陳耀海

apple

1. 一般建議, 不要飲酒

2. 所有藥物都應根據醫生的處方, 指示使用, 才可以達至最佳療效

apple

陳耀海

醫生洗頭水我有跟足用

但係都係一時時痕而且頭髮甩得好多

以前都唔會甩咁勁 係咪未好返點解會咁

陳耀海

apple

正常成年人每天可以掉多至100條頭髮, 頭髮本身也有新陳代謝

如果閣下頭上出現禿斑或者頭部皮膚出現問題, 則請閣下回到皮膚專科醫生處覆診一下

apple

陳耀海

冇咁既情況不過就係將頭髮向後拉OR撥

頭皮會痛痛地同埋甩得比較多

陳耀海

apple

請勿經常撥弄自己的頭髮

如果閣下頭部皮膚並無任何異常, 閣下根本無需擔心

apple

陳耀海

我先前所患既病而引起的脫髮

請問係暫時性定係永久性既呢~?以我起哂蕉咁嚴重既情況黎講

陳耀海

apple

暫時性

apple

陳耀海

terbinafine 250mg 對於香港腳同頭癬係咪有一定作用呢?

我媽有香港腳佢食完就好返

係咁迫我食

陳耀海

apple

閣下所述抗真菌藥物必須在醫生的處方, 指示和監察下使用, 才是安全的

請勿自行胡亂服用

apple

陳耀海

2種病食既藥是否一樣既呢?

陳耀海

apple

要視乎實際病情而定

本人亦不建議病人服用他人的藥物

apple

陳耀海

有冇副作用比較輕既藥物可以改善病後脫髮?

apple

陳耀海

雖然睇5出有咩大問題但係D頭髮真係好弱

好易甩而且一出汗就痕

陳耀海

apple

如果有頭部皮膚痕癢情況, 應該到醫生處覆診一下

apple

陳耀海

醫生我想問下如果洗頭既時候,淨係手上面既頭髮都數到4,50條

咁樣算唔算多?每次洗完頭2隻手都係頭髮,唉

同埋我想問,除左肉眼之外

有冇機器OR議器可以CHECK到我依家頭皮既問題?

陳耀海

apple

正常成年人每天可以掉多至100條頭髮, 頭髮本身也有新陳代謝

如果閣下頭上出現禿斑或者頭部皮膚出現問題, 則請閣下回到皮膚專科醫生處覆診一下

apple

陳耀海

禿斑係指一個個圈好似手指模果D嗎?

陳耀海

apple

禿斑是指頭上出現一個沒有頭髮的皮膚範圍

apple

陳耀海

M字額算嗎?以前都冇既,依家愈黎愈M,2個額位D頭髮好短,生唔長

其實洗頭甩30-50條頭髮係咪真係好正常?

我洗頭洗到成手都係,淨係自己數到既都已經咁多條,

覺得好不安

陳耀海

apple

請到醫生處覆診一下

apple

陳耀海

請問醫生除左肉眼外有冇儀器能夠驗到皮膚下既問題??

apple

陳耀海

醫生請問你紫外光測試能唔能夠直接判斷有冇真細菌?

普通既頭皮碎能夠做化驗嗎?

呢排頭髮甩得好多,髮線又向後移了\"\"好擔心呀

陳耀海

apple

閣下可以到皮膚專科醫生處檢查, 醫生會為閣下安排有需要的測試和化驗

apple

陳耀海

醫生,頭皮睇落正常,但係的確有時會好唔舒服,痕定痛我又講唔出,好似敏感咁

同埋頭髮真係甩得好多

咁既情況下最有可能係咩病因?

以上情況能唔能夠透過化驗幫助分析呀?

apple

陳耀海

醫生,頭皮睇落正常,但係的確有時會好唔舒服,痕定痛我又講唔出,好似敏感咁

同埋頭髮真係甩得好多

apple

陳耀海

同埋頭髮真係甩得好多

陳耀海

apple

apple

陳耀海

醫生,頭頂同後面起左好多好硬既頭皮,好似D蕉咁痴住頭皮頭髮,咩情況?

前面冇頭皮但痕既地方要點處理?

陳耀海

apple

不要拼命搔抓, 請根據醫生指示使用藥物洗頭水和外塗藥物, 並如期覆診

apple

陳耀海

請問用風筒吹頭會唔會影響病情?

海鮮,牛肉等洗唔洗介口?

apple

陳耀海

醫生呢2日洗頭甩既頭髮都好多呀~~

洗果陣甩7,80條都有,加埋抹頭果陣10幾20條,真係差唔多有成100條

請問濕疹會造成咁大量既脫髮嗎?

如果報告出左真係冇癬,咁有冇方法可以減少甩既數目

洗一次頭甩咁多條我真係好擔心....唉

陳耀海

apple

正常成年人每天可以掉多至100條頭髮

請不要搔抓頭部皮膚, 洗頭的時候亦要避免過高水溫

另外, 請準時到醫生處覆診

apple

陳耀海

醫生,我洗一次頭,淨係抹乾個頭已經甩咁多條頭髮啦,成2,30條

仲未計洗頭甩果D

甩咁多咁都叫冇事?!我先20歲咋甩到咁

同我同年既朋友洗頭都唔甩超過10條

比起用生髮水究竟有冇方法可以醫到根本既問題呀?

陳耀海

apple

只要頭上沒有出現禿斑或者有明顯的頭髮密度降低, 是不用擔心的

apple

陳耀海

就係有呀,M字額,果個位D頭髮愈黎愈少

而且生極都生唔長

陳耀海

apple

要到醫生處覆診一下了

apple

陳耀海

濕疹會唔會令頭皮感到痛?

陳耀海

apple

要視乎濕疹的嚴重情度以及有沒有繼發性感染而定

apple

陳耀海

唔掂喎一直用果D藥,次次洗完頭同抹頭都一樣甩好多頭髮

會唔會用左太耐有抗藥性?頭皮問題就冇咩,但係就日日甩好多頭髮

同埋我想問D藥膏用咁耐會唔會有問題?

陳耀海

apple

請到醫生處覆診一下, 以便醫生檢查閣下頭部皮膚狀況以及頭髮密度的變化

此外, 正常成年人每天可以掉多至100條頭髮

apple

陳耀海

醫生你之前又話個頭好返,之前甩果D頭髮就會生返出黎

用左你果D生髮水,我額頭果D頭髮仲未多過,點解會咁

陳耀海

apple

如果閣下的脫髮情況持續, 請回到醫生處覆診一下, 以便醫生作出檢查和作出紀錄

apple

陳耀海

請問醫生我依家前面D毛狼係咪已經死左? 唔用生髮水自己生唔生得返?

2.依家個頭係咩病,有冇得斷尾?

陳耀海

apple

1. 不要時常抱有負面悲觀的想法, 閣下的頭皮上並無任何疤痕性禿斑

2. 脂溢性皮炎不能治斷尾, 請緊記不要飲酒

maxfung

陳耀海

醫生,我個頭成日好似好乾係咁甩皮咁,但甩落黎既頭皮有啲就好似好厚咁一塊皮仔跌落黎,有啲就橙橙黃黃咁既色,有啲就深啡啡紅紅咁。我以經睇過2次吾會既皮膚醫生,但2個都話我個頭冇問題,因為望落去冇咩異樣同問題。但我仔細啲撥開自己啲頭髮睇清楚果時見到有層好似厚啲既頭皮咁鋪左面。但有啲位甩到咁上下果啲位我會有小小刺痛咁。我用過好多人好多醫生推介果隻藥用洗頭水,niz字頭果隻,但都好似冇乜用咁。成日都有時好一排,跟住又差一排。醫生,我個頭究竟咩事?我應該點做先會好?

陳耀海

maxfung

請勿自行購買坊間成藥或者洗頭水胡亂使用, 以免弄巧反拙和耽誤病情

如果閣下頭部皮膚問題持續, 請向皮膚專科醫生求診

請注意, 擁有皮膚科文憑或者皮膚學碩士銜頭的普通科醫生並不等同皮膚專科醫生

If you need to contact our honorary medical advisors, please email to :
若需聯絡我們的義務醫療顧問,可電郵至 :
finddoctor@mydrdr.com

>> 前往「問問醫生討論區」總目錄

快速回應

本區只限一般會員、醫務人員及相關的義務顧問醫生發表討論

使用條款   免責聲明   私隱政策 制服 UNIFORM 貨架 帳篷 手推車 膠箱批發 反光衣 交通設備 雪糕筒 pvc雨衣 圍欄 雞煲 米線 魚窩 雞鍋 帳篷公司 鋁梯 膠箱 marquee 餐車 平板車 手推車 日本手推車 安全用品 安全設備 物流箱 反光衣 安全帽 膠圍欄 雨衣 水鞋 Safety Vest 雨褸 反光帶 電腦 computer maintenance computer service 電腦保養 電腦顧問 電腦公司 電話錄音 電腦服務 it 支援服務 IT Outsourcing 雲端備份服務 手提電話訊號放大器 Lenovo 聯想電腦 無線上網系統 後備電子郵件系統 Backup MX Exchange Server 2013 中港- VPN 襟章 人名牌 職員名牌 亞加力襟章 磁石襟章 掛繩 頸繩 証件套 展示牌 金屬襟章 Name badge 即用襟章 指示牌 襟章套裝 Event management
© 2007 MyDRDR.com. All Rights Reserved.