公眾討論區
  公眾專科討論
  問問醫生

帳號
密碼

忘記密碼
還未成為會員?按此登記

義務醫療顧問

MyDRDR首頁
  facebook

公眾討論區   問問醫生 > 皮膚專科 (Dermatology)
討論區:

皮膚專科 (Dermatology)

題目:

面部問題 - 玫瑰痤瘡 + 不定時咁痕癢 - 無得好?

英漢字典     在Facebook上分享

MyDRDR 宗旨:細心、認真、有耐性、有醫德

問問醫生討論區守則 :
1.    醫生的建議僅應作為一般健康教育及參巧用途,並不能代替正式的醫生與病人面對面會診。
2.    所有問題不局限於僅由醫生作答,會員若有相關知識或經驗亦鼓勵與衆分享。
3.    致醫生的問題時有資料不足以致難以作答。若許可請盡量補充資料如年齡、性別、病歷簡介、服食藥物資料等。
4.    會員貼出的同一條問題,醫生在大部分情況下只回答一次,好讓醫生能照顧更多其他會員需要。追問的問題,不保證回答。
5.    絕大部份醫生的正式訓練語文為英文,故許多時醫生的回應有機會以英文作答,不便之處請見諒。

特別鳴謝:感謝各醫生抽出寶貴的私人時間義務參與解答醫療問題工作,令各會員及病人蒙益,不勝感激。

1) 已申請「醫療咭」會員,可參與我們的

2) 歡迎加入我們,大家一起學習追求健康!

回應總數 107
發表人 回應給 討論內容
KamKam

面部問題 - 玫瑰痤瘡 + 不定時咁痕癢 - 無得好?

醫生, 你好, 我的暗瘡問題於16歲青春期於T字位(兩額一粒都冇)出很多, 服用了一年藥可好轉; 期間10數年都會有單一暗瘡番發, 好大及好痛的; 到步入33歲, 面部好容易好及熱; 這幾年均有睇皮膚專科(+試過食避孕藥)及中藥醫敏感及暗瘡; 情況不致太壞, 但很困擾自己對咩有敏感(註: 本人飲食習慣沒有煙酒/spicy/重味食品, 但常食花生,nuts,朱古力, 豆類食物) ? 但直至2008年4月中, 面額兩旁出現了很多細細粒的瘡, 食住中藥(轉過2個中醫)均未能成功, 申延到頸部都有, 致5月中的一天, 面部開始超痕及刺痛....便求助另一皮膚專科, 一個星期的敏感藥, 成功止痕, 有好效果; 但醫生認為可停食類固醇藥, 只服治暗瘡藥, 但痕癢再現; 由零開始。 再訪另一專科西醫; 診斷為玫瑰痤瘡, 非敏感問題; 但服食有關藥物均冇法止痕, 細瘡就有退減但皮膚很乾.......醫生說痕是因為皮膚發炎, 所有cream都止唔到痕(試過elidel止到一個week痕)...痕便抓特別是睡覺時...之後就紅紅腫腫...(如圖)..正因西醫說此問題要長期服藥...故此, 我又再訪中醫...說免疫系統失調而造成..但都係止唔到痕..請問我重可以點? 灰心的病人字
本網站內所提供的資訊僅應作為一般教育及參巧用途,並不能替代正式的醫生與病人間面對面會診,如有任何醫療問題或事故而引起的一切法律訴訟,本網站一概不負責,亦無須負上任何法律責任。如果你有任何醫療問題,應向自己的醫生面對面查詢,而不應單倚賴本網站提供的資料。

陳耀海

KamKam 從相片看來, 可能性有: 1. 尋常痤瘡 2. 玫瑰痤瘡 3. 環口性皮炎 4. 革蘭氏陰性細菌性毛囊炎 5. 接觸性皮炎或濕疹 6. 以上各種皮膚的混合情況 治療妳這一類皮膚問題需要極大耐性, 治療期間亦需跟醫生保持良好溝通, 亦不能單靠醫生藥物, 病人亦需要在日常生活裏注意皮膚護理, 因此, 不斷轉換醫生對妳這一類皮膚病一點幫助也沒有
KamKam

陳醫生, 謝謝你的專業知識。 我絶對明白你認為經常轉醫生的壞處, 但問題在於仍沒有一個中西醫可以幫到我解決痕癢的問題, 真的很沮喪。 另外, 請問你, 若我尋找專科為我做食物/物品敏感測試, 對我有沒有幫助?謝謝你的專業意見。

陳耀海

食物/物品敏感測試主要分為抽血化驗抗体E 水平和斑貼測試兩種 前者主要測試病者對不同致敏原如動物毛, 各種食物, 塵蟎的過敏反應有多大, 後者主要用作找出日常生活中有機會引起接觸性皮炎的敏感物質如金屬裏的鎳, 染髮劑裏的化學物質, 塑膠物質, 香水物質, 藥物添加劑等 兩種測試在慢性皮炎的患者來說都對診斷或治療有一定幫助
KamKam

陳醫生, 你好; 謝謝你的專業意見。請問在哪兒可以進行你所述的側試? 煩請告知, 謝謝。
angelato

KamKam KamKam, 測試可在大多數的皮膚專科醫生的私家診所或其駐診的私家醫院均可進行。 若以陳醫生為例,即在其診所, 及其駐診的港安和播道醫院都有得做
KamKam

護士小姐, 謝謝你的回覆。 另外, 想查問一下, 除有關對物品/食物的測試外, 有沒有一些 lab test是可以從面部取一些細胞/從血液中進行種菌, 從而得知我所感染到什麼病菌? 煩請告知。謝謝。

陳耀海

KamKam 可以從有膿頭的病灶中抽取膿血以作細菌培埴的檢查
KamKam

謝謝你的回覆。我會盡快到你診所預約,我現正向以往的醫生取回我服用過的藥物, 以便陳醫生你能更詳細了解我的問題。謝謝。
KamKam

本人特此留言給各位,以便大家一同跟進。 於兩星期前已到陳醫生診所進行有關抽血測式致敏源。大部份食物沒有致敏源反應, 只對屋塵蜹有輕度敏感。 服食了陳醫生的抗生素3-4天以及塗了藥膏及B5Gel後, 明顯已消除痕養, B5 Gel更防止面部干/脫皮問題, 明顯繼步好轉。 希望繼續有好轉。 謝謝。
KamKam

這幾幅相是昨天影的, 已經好咗好多, 希望繼續努力! 多謝陳醫生及護士小姐
Stars

KamKam 請問診斷後係咩病呢? 真的好了很多~~~
KamKam

係架! 上一個皮膚專科(6月頭)診斷為"玫瑰痤瘡", 諗番起, 其實面紅問題(面部血管過份活躍)已經有三年到, 但一直睇的醫生都係當敏感醫; 直到4月-5期間, 我有戶外活動, 每個星期都要曬, 之後又加密做facial (蒸面), 所以應該架速問題惡化。 咁食咗上一個皮膚專科的西藥, 都沒有改善, 特別係痕的問題; 所以西醫話係冇得斷尾, 要長期食藥, 所以我就去咗睇中醫, 又個多月; 粒粒係小咗, 但痕的問題, 都有好過, 但好反覆, 到7月尾至8月頭, 條勁又開始生粒粒, 都痕架, 好嚴重(如圖) 。 咁之後決定做埋血測試, 睇吓同食物/環境有冇關係, 因為我食咗其實好清, 所以朋友都認為我可能唔係食物方面, 做個test可以安心些。 咁個test係係陳醫生都做, 佢見我塊面同條勁好嚴重, 建議我再食西藥, 起初我只是想做test及攞外用藥品, 因為當時我仲食緊中藥, 好矛盾; 陳醫生當然認為內外才有效, 我亦決定又轉番西藥, 如果試咗一個星期冇效的話, 我又可以唔食。 當然, 我好好彩, 終於食咗3日藥已經有好轉。陳醫生診斷面部問題亦是"玫瑰痤瘡", 頸上的應是濕疹; 頸的藥膏仍是有很少的類固醇, 待3-4日後, 問題已好轉, 我只用番陳醫生給"沒有類固醇"的藥膏。今天是最後一個星期的口服抗生素療程;陳醫生認為我的問題已步入隱定階段, 要避開哂"玫瑰痤瘡"的主要成因 - 曬(要做好防曬, 但不可用一般的防曬物品)、熱(不可BBQ/火煱)、辣食物、劇烈運動及情緒波動, 以防止問題再現; 當然, "玫瑰痤瘡"是有機會番發的。 我會繼續在此更新我的情況, 希望大家都盡快冇哂事。 :) :)
KamKam

這兩幅相是剛用手機自拍的, 同事門都話好咗好多(不要讚壞哦...), 特別係皮膚膚色都白了..... 希望繼續努力!
Stars

KamKam 原來你也有rosacea.. 你面紅有冇改善到呢? 平時你面會唔會好紅架? 因我都有rosacea..唉~~ 面紅情況一直冇改善....
KamKam

係呀, 我就係三年前開始塊面好易紅, 特別係曬/熱的時候, 好似個番茄咁, 有時仲嚇親班朋友, 以為我熱到暈tim... 可能嗰時係初期, 所以都係有生暗瘡, 未致咁嚴重; 就係直至4、5月問題就嚴重囉..... 其實初時的抗生素及中藥均令面紅問題有改善, 但因為我塊面會痕, 晚間睡時就不自覺抓, 第朝就會紅哂...但就唔同以前, "受熱"就紅嗰款囉。 其實若不時開始有好多好多細細粒的瘡 + 痕, 我就會一直以為係敏感及普通暗瘡啦.... 咁你個問題出現咗幾耐架? 有冇好似我咁睇過很多醫生?
Stars

KamKam http://www.mydrdr.com/forum_body.php?aid=1729 我依家就係咁情況 都係紅~~~又唔退~~~ 唉~~ 但冇乜點出粒粒~~~~~~
KamKam

咁你有冇痕架? 以前咁多年, 有冇試過退紅? 我呢, 過往幾年唔係成日紅架, 只係係熱的時候先會, 同你好似有些唔同。
Stars

KamKam 初初我都係熱...焗的時候先會紅~~慢慢變到長期塊面都紅紅地(就算唔熱既時候)..因醫生話血管增生了~~不會退..只好靠彩光除去增生了的血管..=.= 但我唔痕GA~~~間唔中出下粒粒~~~ 我在第2個forum都同緊一班有rosacea既人傾緊~~有時間你都上去比support佢地啦~~~
KamKam

你好, 我都看過報導關於彩光的治療, 但我看的兩個皮膚專科, 均沒有此建議; 我認為你不如等多一個星期, 讓我告知你, 我定口服藥之後的情況, 如果仍是穩定的話, 你都再考慮吓見陳醫生, 看看是否可以幫到手。你哋係邊個forum, 我唔係access唔access到喎....
Stars

KamKam 睇開咁耐西醫~~都想睇下中醫試下~~~~ 但你情況真係好左好多~~~~
KamKam

你寫你哋個forum資料比我啦... 咁我可以過去嗰邊一齊分享吓... 我都希望大家都可以快D冇事... :)
KamKam

你寫你哋個forum資料比我啦... 咁我可以過去嗰邊一齊分享吓... 我都希望大家都可以快D冇事... :)
Stars

KamKam http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7826475&extra=&page=1 我怕在這裡出其他forum網址唔係咁好~~不過希望各位唔好介意~~~只係希望多d有 rosacea既人大家share and support 下~~=] 間唔中我都會返發~~唉~~~ 我見你好返好多都想睇下陳醫生~~~但陳醫生間診所o係邊呢???
KamKam

Star, 我係嗰邊登入咗啦...但我唔知係係回應到你哋個title 喎, 因為有成200幾頁....你睇吓見唔見到我啦... 陳醫生診所係旺角雅蘭中心架...... 如果你仲係心大心細, 咪等多一段時間, 我的情況繼續穩定的話, 你先再諗吓囉......我好明白嗰種失望的感覺, 我呢兩個月感受得最多。

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

KamKam Hi KamKam, 很高興你的情況在短短時間內有如此明顯的改善,我們這醫療健康教育平台總算達到初步預期效果,讓關注健康及需要協助的朋友互相交流醫學知識,輔以義務醫生的專業意見,希望你在這裡能將經驗與其他玫瑰痤瘡朋友分享,幫助他們吧! 謝 祝身體健康 Kenny Lo 管理員上 Email : education@mydrdr.com ====================================================== 我也是地球一份子,請珍惜生命、珍惜地球資源,留番點給我~~
crystal

KamKam 你好 我想問下你到陳醫生那開始時是做什麼TEST的?我都想TEST下-抽D膿? 我剛剛都POST左出來http://www.mydrdr.com/forum_body.php?aid=1782 因為見你好返曬,真係好羨慕,等不到醫生回覆已經急不及待來這邊了解下^^ PS:請問有沒有陳醫生地址? 感謝回覆
fenom

crystal 去呢度可以搵到陳醫生d info. "http://www.hkdoctor.org/chinese/" 呢度我諗唔方便講地址果d~~ 希望你快d好返啦!!!
KamKam

crystal 我嗰時去陳醫生到係以抽血化驗 - "食物/物品敏感測試主要分為抽血化驗抗体E 水平, 主要測試病者對不同致敏原如動物毛, 各種食物, 塵蟎的過敏反應有多大" (引述上文陳醫生回覆)。 結果顯示, 我只係對屋塵蟎有輕度敏感, 其他食物就冇敏感。而另外仲有一種係"斑貼測試 - 主要用作找出日常生活中有機會引起接觸性皮炎的敏感物質如金屬裏的鎳, 染髮劑裏的化學物質, 塑膠物質, 香水物質, 藥物添加劑等", 我會係出年先會做埋呢個側試, 因為每年公司有lab test 的保險quota.. :p 相信因為我將此醫生網廣泛告知網友及同事朋友, 令陳醫生未能盡快回覆。hee...hee...
crystal

KamKam fenom:THANK,找到了 kamkam:THANK,係未好貴GA,我見診金都要450-600,好貴/ \ 感謝你們的回覆
KamKam

crystal 一般皮膚科診金 - $480再加藥費, 約會百幾二百(一星期), 視乎比咗藥你囉, 我就另外配咗其他的保濕用品及防曬。
crystal

KamKam thank work嗎?(抱歉,看醫生都看到心都灰曬) 3-4天就可以見到效果? 現在都無返發啦? 感謝回覆
KamKam

crystal 你好, 以我的情況, 我就work; 但我都唔肯定其他情況係咪一樣咁快見效架喎!! 另外, 我當然明白你灰心的心情, 因為我都係過來人。 我剛停藥一天, 不如等多一個星期, 我情況仍穩定的話, 你先再考慮囉....
crystal

KamKam 好的^^謝謝你
KamKam

陳醫生, 你好! 我於另外一些網站見到對一種藥膏的評語, "clindamycil 葯膏 : 我朋友是護士, 佢叫你即刻停用!!! 因為這只可以治暗瘡,不能治退紅.重有越塗得多,皮膚越乾同痕!" 我現時一直keep住塗這藥膏, 請問上述評語是否正確的呢? 謝謝回覆。
KamKam

今天是我停食口服藥的第13天, 只塗藥膏, 情況仍算穩定, 中秋哪晚跟朋友去BBQ, 已經由朋友燒嘢比我食, 但都有企係爐邊燒吓腸仔; 當晚又有開雀局, 興奮的時候, 面即感到興興哋, 幾鬼担心, 即用番陳醫生比我痕紅的藥膏, 好彩冇大事發生。 這兩幅相是今早用手機自拍的, 同事門都話keep得幾好.... 希望繼續努力!

陳耀海

KamKam BBQ 除左要搵人代燒之外, 重有五樣重要事要留意 1. 不要飲酒 2. 食物要稍為降溫後才可以食用 3. 不要點辣醬 4. 不要在炎熱的環境逗留太長 5. 避開太陽和做好防曬措施

陳耀海

KamKam 我於另外一些網站見到對一種藥膏的評語, "clindamycil 葯膏 : 我朋友是護士, 佢叫你即刻停用!!! 因為這只可以治暗瘡,不能治退紅.重有越塗得多,皮膚越乾同痕!" 我現時一直keep住塗這藥膏, 請問上述評語是否正確的呢? 謝謝回覆。 之前看漏了這條題目, 對不起 以上評語絶對是錯誤的, 完全不用理會 Clindamycin 也好, Metronidazole 也好, 都對玫瑰痤瘡這個病有幫助, 請放心
chan tsz ling

KamKam 你好啊, 我都係兩個月前被醫生診斷為"玫瑰痤瘡", 我之前塊面成日都好紅, 而且成日都會有d粒粒係會痕的. 醫生都叫我盡量唔好曬到塊面, 我想問你用邊隻防曬ga, 同埋你知唔知有咩野lotion/crem好用呢? 謝謝你的回覆!

你好啊, 我都係兩個月前被醫生診斷為"玫瑰痤瘡", 我之前塊面成日都好紅, 而且成日都會有d粒粒係會痕的. 醫生都叫我盡量唔好曬到塊面, 但又冇講過比我知我可以用邊隻防曬, 請問你可否提供? 如不方便在此透露, 你可email給我 - elainechan2905@yahoo.com.hk thanks!

陳耀海

好的防曬要有以下條件: 1.SPF 15 或以上 2. PA ++ 或以上 3. 不要含香料 4. 物理性防曬 好的防曬也要病人緊記使用才能發揮作用!
tone613

KamKam

Kam kam 妳好ar" 我想問下妳一直陳耀海醫生 開左咩藥妳ar??我皮膚問題好嚴重, 希望妳可以提供下資料幫助下我, 我相信妳以前皮膚差過 都好明白我既心情, thz a lot

陳耀海

你好啊, 我想問, 之前你講過防曬要有以下條件, 但我去藥房問過, 藥劑師唔知道咩野係物理性防曬, 你可否解釋一下, 謝謝!

好的防曬要有以下條件:
1.SPF 15 或以上
2. PA ++ 或以上
3. 不要含香料
4. 物理性防曬
好的防曬也要病人緊記使用才能發揮作用!

陳耀海

物理性防曬即不會與皮膚有任何化學反應的防曬

其實外塗性主要分為物理性防曬(physical sunscreen) 和化學性防曬(chemical sunscreen)

陳耀海

THANKS! 其實你可唔可以介紹一d產品比我啊. 如果你唔方便0係度回應, 你可以send去我email: elainechan2905@yahoo.com.hk

thanks!

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

Dear chan tsz ling,

任何醫生理應在臨床診斷後按病人實際情況才會作治療建議,藥物治療亦如是。

祝身體健康
Kenny Lo 管理員上
Email : finddoctor@mydrdr.com
======================================================
我也是地球一份子,請珍惜生命、珍惜地球資源,留番點給我~~
rubbishan

KamKam

謝謝你的分享:)
令我知道暗瘡是有得醫的
見到你咁有heart 我都要努力!!
多謝你!!

sandy

KamKam

[內容已被刪除。本討論區以集中討論醫學知識為主,範圍以外的話題,可轉貼到 "醫療問題  一起討論" 區域]

多謝合作
MyDRDR 管理員上

mark

KamKam

睇完你相我都覺得幾像我情況

我想大家有呢種病  係唔係先痕  之後就好熱   之後就紅   又好難先排到汗?

我就每次做運動都會好痕..之後好熱....之後面同頸部同胸同背都會紅....係一舊舊紅(就好像你頭幾張相果d紅)....最後先排汗...感覺好像d毛孔阻塞咁..

之後去到d局地方....或講野激動...情緒興奮....怕羞....都會好紅...紅得好唔正常...一舊舊紅......

頸部總有好像你相張中咁....好大粒.....長期生.....

鼻毛孔都好大,,,,,,,,

KamKam

Kenny Lo

Hi, Kenny,

我早前post的相片顯示唔好呀...係咪要再post過呢? 在你哪方可否fix到問題而顯示番我啲相片?  謝謝

KamKam

tone613

唔好意思, 好耐都冇check呢個電郵.....:p   我食得啱同用得啱啲藥物, 又未必啱你架喎, 點都要問問醫生, 我明白你可能對求診感疲倦, 但點都要睇架....

KamKam

rubbishan

多謝你的鼓勵...唔係我有hear, 係我唔甘心, 嗰時睇咗咁耐中西醫, 都好幸苦, 成日都想放棄, 但最後又唔甘心, 想試埋呢個, 嗰個...冇法....希望你的問題已解決。

KamKam

mark

我自己就係痕先啲...咁抓下抓下就紅囉....忍唔到要抓, 特別係瞓覺啲時候, 因為真係好痕.... 我又唔係排唔到汗架....我呢方面冇咩問題, 只係有汗就會痕啦...

不過我知有些同樣有玫瑰痤瘡的朋友, 冇痕呢個問題, 只係同我一樣塊面會好易好同好難散紅囉...

如果你要做運動, 都要係有冷氣的地方做喎, 我都係一熱/或講嘢激動/焗啲地方就會面紅, 所以我會避免, 依家呢, 即使係室外活動, 有汗或好熱, 塊面感覺到興架, 不過已經冇再紅出面... :)

你頸部都係咁呀, 我係後期先係咁, 不過就係細細粒咁..., 你有冇睇緊醫生架? 唔好亂咁用咩藥膏搽喎....

正如陳醫生提示, 唔可以飲酒, 食spicy嘢或BBQ等都唔得, 你要記住喎...

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

KamKam

Dear KamKam, 

1) 很高興再看到你的留言,近況好嗎?有最新相片分享嗎?
2) 已重新上載你於1月份的相片
3) 你亦可在 "修改我的帳戶資料" 內更新你較常用的 Email

祝身體健康
會員健康熱線:5105 0168
======================================================
MyDRDR - 我愛分享 . 我 \"\" 健康

[以下是重新上載會員 KamKam 於1月份的相片]

KamKam

Kenny Lo

謝謝Kenny重新上載1月份的相片分享。

以下是1月份上載的留言, 我會刪除早前有問題的資料:

好耐都冇更新相片啦; 這兩幅相是剛用手機自拍的, 同事都用緊我依家用啲B5 gel + cream... 希望繼續努力! 上個月去過很冷啲地方旅行, 可能唔適應, 第一晚就出紅點, 幾驚呀...好彩過幾日就冇哂事....嚇咗一跳。

梁月華

KamKam

你好!見到你有咁大既好轉也替你開心.

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

梁月華

Dear 梁月華,

請在 "回應給" 一欄填上醫生名稱,對方才會收到電郵通知。

祝身體健康
MyDRDR - 我愛分享 . 我 \"\" 健康
梁月華

陳耀海

醫生你好! 我 18歲已經臉紅, 以前醫生都唔知我面發生咩問題, 到舊年我係網上睇到先知原來我有"玫瑰癯痤瘡", 我塊面過往唔係成日紅, 同埋唔會生暗瘡, 但自從07年做完婦科手術割了子宮後, 面就有好多問題, 先有疣, 現在就係屋企坐下又面紅, 又乾, 有好多粒粒, 已經成日開冷氣...睇了3, 4個皮膚醫生啦, 都係俾抗生素, 請問除了食抗生素, 仲有咩方法可以醫好呢?

食過既藥 : minocycline 100mg, clarithromycin MR 500mg, tetralysal 300mg, metronidazole

可能寫得太長, 不好意思^^ 

陳耀海

梁月華

根據閣下的描述, 閣下的可能有多過一個的皮膚問題, 亦可能需要作一些檢查和化驗, 請向皮膚專科醫生求診

梁月華

陳耀海

謝謝你的回覆. 請問要作甚麼檢驗呢?

陳耀海

梁月華

如果面部有經常發紅, 以及在陽光照射有惡化程況的話, 有必要抽血化驗有冇患有紅斑狼瘡等自身免疫系統毛病

mark

KamKam

不過而家好d...可能我多左做運動   做運動都唔會紅 

不過而家又有另一個問題...我有d白色細細粒....睇落去好像有膿暗瘖,醫生就講果d係膿頭....因為我搽左1只抗生素都冇用

而家講要用食抗生素 睇下有冇用.....唔知有冇其佢辦法   

nakia

陳耀海

陳醫生

我想問玫瑰痤瘡可否做運動??? 如慢跑

nakia

陳耀海

nakia

當然可以做運動, 不過應儘量選擇涼快的場地, 以及要在運動過程中適當地停下休息以減低內部熱力對玫瑰痤瘡的負面影響

yanyan

陳耀海

如果做運動時有痕,係咪應該即時停止???
因為我本身塊面平時都有少少痕。
我自己本身有茶ALOE GEL

有時佢會生D好像蚊粒既野出尼,
請問尼D係咪玫瑰瘡:(

請解答:(

陳耀海

yanyan

由於皮膚痕癢成因眾多, 本人亦沒有為閣下診治過, 不清楚閣下皮膚上是否有任何活躍病灶, 當然不能隨便下結論閣下是什麼皮膚問題

如果閣下有需要的話, 請向皮膚專科醫生求診

yanyan

請問診金大約多少??
:(

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

yanyan

Dear yanyan, 

會員若有任何查詢,歡迎email 給管理員。

祝身體健康
MyDRDR - 我愛分享 . \"\"健康
yanyan

陳耀海

陳醫生,
我想問 醫玫瑰瘡有冇爆發期??

陳耀海

yanyan

天氣較熱或者患者忽略了誘發因素都會令病情活躍或惡化

yanyan

陳耀海

陳醫生你好,
我早2日尼過睇醫生~
但現在仍然有痕癢問題
我想請問藥力幾時先會發
是否3,4日後先可以消除痕癢??\"\"
但面紅問題明顯改善^^

陳耀海

yanyan

一般要服藥一段時間後才會明顯改善, 有時需時數週, 請給予耐性, 準時服藥, 做好保濕和防曬, 避開惡化因素, 放鬆心情

等待治療效果的到來; 另外請準時覆診, 以便跟進閣下皮膚情況

yanyan

陳耀海

陳醫生
我明白了
另外,
塗完潤膚果支野後
會好"粒"
是否正常????

陳耀海

yanyan

潤膚露不用塗太厚, 薄薄一層便可

yanyan

陳耀海

陳醫生
我現在唔知點解多左d粒粒出尼~
有d好似濕診既野 有d痕
但基本上之前痕既地方已經好返好多
還有,
依家又變返紅左少少
請問醫生是否正常\"\"

順帶一提,
b5gel用完了
lotion係咪可以直接查係面??

陳耀海

yanyan

B5 GEL 是比較理想的保濕劑, 請繼續使用

LOTION 則用來塗在皮膚較乾燥的部位及在晚上冷氣開啟後濕度較低的環境下使用

玫瑰痤瘡是很反覆的皮膚問題, 在治療的過程情中需要耐性和病人主動避開惡化因素, 亦需要病人放鬆情緒, 避免焦燥和激動

請繼續使用藥物和準時覆診\"\"

yanyan

陳耀海

謝謝你陳醫生^V^
我支B5 GEL用晒了:(
係邊度有得賣????
我依家毛孔閉塞
會唔會同我查LOTION係唔係好dry的skin的原因造成的呢?

還有查面盒藥膏(只是在晚上查果盒)
是否真係在睡前先好查?
因為幾油下~~~~~

請醫生解答^^!!!

陳耀海

yanyan

請向診所查詢有關B5事宜

晚上塗用的藥物, 只需薄薄一層便可

yanyan

陳耀海

陳醫生
我有問題想問呀
點解呢幾日ge皮膚開始變差ge?
我之前其實透過你ge藥膏同洗面已經好左好多
但係前幾日開始  暗瘡又無啦啦多左好多
我冇食熱氣野 冇食朱古力  會唔會同經期有關?
仲有呢, 皮膚變得粗糙左 又多左粒粒
咁係咪代表藥膏已經唔o岩用?
定還是有另一種病?\"\"請解答

陳耀海

yanyan

痤瘡問題的而且確有機會復發的

女性月經前後, 痤瘡一般會較活躍

另外, 由於天氣溫度和濕度下降, 很多人的皮膚都有粗糙的情況出現

如果閣下皮膚問題持續, 請及早到醫生處覆診

KamKam

Kenny Lo

只係想報告一下, 兩年內, 我已經send咗呢條link比無數咁多的朋友啲朋友, 希望幫到大家...我會繼續推介比大家. 多謝管理人/各醫護人士啲熱心.

我的情況仍然好穩定... :)

yanyan

陳耀海

謝謝你醫生\"\"
另外  kamkam我想問一問你呢
你仲有冇用醫生開俾你d藥膏
因為我同你都係同一隻病!
好開心你可以keep到一路都咁好\"\"
請回答><

yanyan

KamKam

另外  kamkam我想問一問你呢
你仲有冇用醫生開俾你d藥膏
因為我同你都係同一隻病!
好開心你可以keep到一路都咁好\"\"
請回答><

sici

陳耀海

醫生你好,

我朋友同KAMKAM情況相似,佢中西醫都睇曬,西醫一唔食藥同搽類固醇就即刻紅返同出一粒粒,同好痕.請問你可以給你診所地址同電話我嗎,因為佢急需要睇. 已經反反覆覆睇左好多個醫生都成幾個月都唔得了,多謝

sici

陳耀海

請EMAIL你地址電話 到我 sicichong@hotmail.com  , thanks so much!! 

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

KamKam

Dear KamKam,

真的很高興收到你的消息,知道你皮膚狀況良好穩定也十分替你高興,也很欣慰你對我們的信任及支持,不斷推介給朋友,我們的努力才沒有白費呢\"\"

你有沒有 join 我們 Facebook 呢?叫埋朋友一起支持吓吖!
\"\"   [ 我們需要你,請支持加入 Fan 啦 !! ]

祝身體健康\"\"

\"\"   [ 我們需要你,請支持加入 Fan 啦 !! ]

\"\"

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

sici

Dear sici,

請 check email

祝身體健康\"\"

\"\"

KamKam

yanyan

我沒有食或查藥很久了, 依家一路就只係用B5 GEL + CREAM + 防曬, 全部都係陳醫生批準用的. 最重要就係要留意我要避開的嘢; 有一兩次好似有番發, 我就即時再食咗一個星期藥咁; 但問題唔嚴重囉...

另外, 我知道有些朋友未必好似我咁穩定, 但我認為必須小心再查藥, 我就係以前冇跟醫生指示, 唔應該查咁長時間, 都照用...就衰咗... :P

yanyan

陳耀海

陳醫生
我星期3尼睇過醫生架~
我查左果d暗瘡膏之後,
覺得好痕~_~!!!!
我係咪應該停用之後用返之前果隻?

陳耀海

yanyan

可以先行使用之前的藥膏, 看情況會否改善, 如果仍然持續不適, 則請提早覆診

yanyan

陳耀海

陳醫生,依家情況好轉少少,
可否開始做運動,
如慢跑等等?

陳耀海

yanyan

可以選擇涼快的地方做輕量的運動, 要避免陽光猛烈照射的地方和悶熱局促的塲地, 做運動時要注意中段作息, 不要連續運動太長時間, 以免內熱令皮膚情況惡化

另外, 在揩抺汗水時要避免過分磨擦面部皮膚, 以免引起刺激, 最好用棉質毛巾以"印汗"的方法吸乾汗水

smallbig

KamKam

KamKam 我想請問你介唔介意比你既MSN我?
我呢家都睇緊陳醫生, 開始左玫瑰座瘡既徵狀四日已經即刻去睇陳醫生
我有好多野想同你傾,因為我係其他論壇都搵唔到人陪我傾呢個問題
我會留低我既e-mail,如果可以的話 希望你會send你既MSN去我e-mail
我好想識一D有相同問題而又好返左既朋友,
其實我都唔算嚴重 但我真係好擔心 ...............

呢個e-mail唔常用架 所以公開都唔怕^^
byho_130@yahoo.com.hk

Cometsan

KamKam

KamKam 你好呀,

我都有玫瑰座瘡的問題.好想同你傾下呀..
請問可以給我你的MSN嗎??
我的MSN是: siuying26@yahoo.com.hk~~希望你可以ADD我~

KamKam

smallbig

你好, 唔好意思, 我唔方便用MSN, 你有問題, 我都可以經呢個網覆架喎...不過我唔係日日check呢個e-mail.

KamKam

Cometsan

你好, 唔好意思, 我唔方便用MSN, 你有問題, 我都可以經呢個網覆架喎...不過我唔係日日check呢個e-mail.

燚然

陳耀海

陳醫生,你好,

我也是玫瑰痤瘡患者,現請敎若要運動,例如往泳池游泳,咁池水中既氯氣、環境會否對玫瑰痤瘡有壞影響,

導致玫瑰痤瘡惡化呢?? 泳池前後有沒有甚麼地方留意呢??

謝謝解答 !!

燚然啟

陳耀海

燚然

如果真是玫瑰痤瘡的話, 除了藥物治療外, 日常生活之中亦需要留意以下事項, 病情才可以控制得好和減少復發次數和嚴重情度

1. 不要喝含酒精類飲品和最好不要吸煙

2. 不要進食辛辣食物如辣椒, curry 和胡椒等

3. 待食物和飲品稍微降溫後才進食和飲用

4. 減少陽光紫外線照射, 做好防曬

5. 避開高溫局促的環境

6. 不要做太劇烈的運動, 做運動時可以挑選較涼快的地方, 以及中段稍事休息以減低体溫

7. 盡量減少情緒波動和要有充足休息

8. 不要亂用護膚品和到藥房買藥亂塗, 減少使用化粧品和遮瑕膏

在泳池游泳並沒有問題, 不過請選擇室內泳池, 並在一早一晚陽光較不猛烈的時候

燚然

陳耀海

陳醫生,感謝您詳細解答,謝謝﹗﹗ \"\"

CLF

陳耀海

我塊面都有痤瘡問題, 但問題沒有kamkam相中嚴重,只有面頰同下巴,不停係同一位置起紅色瘡,
我已看過中西醫,但好像沒有甚麼效果,已經反反覆覆睇左好多個醫生成年幾都唔得,
請問你可以給你診所地址我嗎? 請問診金大約多少?

謝謝~~~

Kenny Lo
MyDRDR 管理員

CLF

Dear CLF,

1) 已 
\"\"  會員,可參與我們的 [ 醫生支援計劃內容 ]

2) 查詢及預約 :3624 9393  

Email : finddoctor@mydrdr.com

3) 歡迎加入我們,大家一起學習追求健康!

\"\"         \"\"

祝身體健康
\"\"

MyDRDR 宗旨:細心、認真、有耐性、有醫德

\"\"

yanyan

陳耀海

陳醫生
食過iSOTRETINOIN 之後,我皮膚明顯變好左
冇晒暗瘡
少左好多油出^^ 多謝你醫生
但今日係停藥GE大約一個星期到啦
開始有少少痕,同埋有D紅色一粒粒出左尼
唔係暗瘡來的
係咪因為停左藥GE問題?
醫生請解答:(

陳耀海

yanyan

由於最近天氣炎熱和陽光猛烈, 對玫瑰痤瘡患者的皮膚情況會做成負面影響, 請做好防曬措施, 亦不要在悶焗的地方逗留

如果閣下的情況持續, 或有惡化跡象, 請提早覆診

yanyan

陳耀海

陳醫生你好呀
之前同你講過話我唔知點解又會生紅色一粒粒ge野出尼
依家愈尼愈多.. 仲好痕...(如圖)
我想問呢d大約會係咩尼????
唔該你:(

陳耀海

yanyan

可以是

1. 玫瑰痤瘡

2. 尋常痤瘡+面部濕疹

3. 尋常痤瘡+接觸性皮炎

請及早向皮膚專科醫生求診

smallerb

大家好,

我都有呢個病啊, 好多野都唔明想問下大家,

琴日我睇完DR.CHAN,唔記得左問,其實係搽左B5 GEL先定係搽左佢開既藥膏先???

你地搽完藥膏係唔係會好紅架???

你地會用邊隻防曬, 我依家試緊DR.CHAN比我支防曬,但係唔知點解,我搽完藥膏再搽B5 GET最後搽防曬,

塊面會好紅, B5 GEL 早晚用???有呢個病攪到好唔開心睇醫生都睇到灰哂~

麻煩哂大家回覆~

goshhh

thanks for the ans

chan

想問玫瑰痤瘡D粒粒是否不要理它,它自己會退。應該如何處理D粒粒?

If you need to contact our honorary medical advisors, please email to :
若需聯絡我們的義務醫療顧問,可電郵至 :
finddoctor@mydrdr.com

>> 前往「問問醫生討論區」總目錄

快速回應

本區只限一般會員、醫務人員及相關的義務顧問醫生發表討論

使用條款   免責聲明   私隱政策 制服 UNIFORM 貨架 帳篷 手推車 膠箱批發 反光衣 交通設備 雪糕筒 pvc雨衣 圍欄 雞煲 米線 魚窩 雞鍋 帳篷公司 鋁梯 膠箱 marquee 餐車 平板車 手推車 日本手推車 安全用品 安全設備 物流箱 反光衣 安全帽 膠圍欄 雨衣 水鞋 Safety Vest 雨褸 反光帶 電腦 computer maintenance computer service 電腦保養 電腦顧問 電腦公司 電話錄音 電腦服務 it 支援服務 IT Outsourcing 雲端備份服務 手提電話訊號放大器 Lenovo 聯想電腦 無線上網系統 後備電子郵件系統 Backup MX Exchange Server 2013 中港- VPN 襟章 人名牌 職員名牌 亞加力襟章 磁石襟章 掛繩 頸繩 証件套 展示牌 金屬襟章 Name badge 即用襟章 指示牌 襟章套裝 Event management
© 2007 MyDRDR.com. All Rights Reserved.